Muchovník, amelanchier nebo také indiánská borůvka

informace o odrůdě, její výsadba a řez

Jiný název: Amelanchierova borůvka, borůvka Heidi, Indiánská borůvka

Amelanchier je původní rostlina kanadských prérií a v Kanadě je pěstován v mnoha odrůdách na plantážích. Hodně spíše okrasných druhů muchovníku se nachází také v Evropě a na severu Asie. Amelanchier je krásný keř, dorůstající asi do 2 m výšky. Může se též zapěstovat jako stromek. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a ranné dozrávání plodů. Může být pěstován ve vyšších polohách i na krajním severu, kde plodí a dozrává každoročně a kde jiné ovocné druhy nemohou růst a plodit. V zimě snese i - 40 °C. Vysazené rostliny začnou plodit již 3. rok po výsadbě a plodí každoročně po dobu 40 - 50 let. Keř je samosprašný. Průměrná úrodnost z jednoho keře je 8 - 12 kg oválných tmavofialových bobulí. Bobule podle vzhledu snadno zaměníte s velkoplodými borůvkami. Bobule jsou šťavnaté, sladké příjemné chuti a barva šťávy je nádherně karmínová. Muchovník patří k nejrannějším medonosným rostlinám. Rozkvétá v dubnu a květy snesou jarní mrazíky až do mínus 5 - 7 °C, plody dozrávají od poloviny června do poloviny července. Muchovník roste dobře a zdravě v každé půdě a téměř není napadán chorobami a škůdci.

Výsadba a péče o keř:

Rostliny vysazujeme do dobré kompostové zeminy. V případě kontejnerovaných rostlin můžeme vysazovat celoročně. Důležité je, pokud je rostlina v kontejneru hodně prokořeněná, tak při výsadbě kořenový bal trochu narušit, aby se kořeny dobře rozrůstaly. Zálivka po výsadbě je nezbytná, aby rostliny dobře zakořenily. Pokud jsou dobře zakořenělé, snesou i dlouhé období sucha mnohem lépe než jiné ovocné druhy. Na jaře se výhony na keřích mohou seříznout na 1/3 délky, aby se přestanou vytvářet nové, mladé výrůstky, keř se omlazuje tak, že vždy 1/3 výhonů ořeže na úrovni půdy (podobně jako u rybízu). Mladé výhonky se někdy pod váhou plodů ohnou a vyplatí se vyvázat je než zdřevnatí. Pokud se sází více keřů volí se spon 2 m x 3,5 - 4 m. Při jarním postřiku ovocných stromů se může postříkat i muchovník. Za vegetace stačí jeden postřik na list Horizonem. U nás škůdci zatím netrpí. Keř koření do hloubky až 140 cm a kořeny se široce rozkládají až do dvojnásobku průměru koruny, takže vodu i přihnojení spolehlivě najde.

Sklizeň a využití plodů:

Od poloviny června bobule muchovníku dozrávají. Za slunečného počasí se sklízí na dvakrát. Když je chladněji je sklizeň postupná. Plody obsahují 8 - 12 % cukru, organické kyseliny, třísloviny, až 1% pektinů, karotin, vitamin C, vitamin B2 a také až 1000mg anthokyanů, které jsou nově poznány jako aktivní činitelé v prevenci celé řady chorob a hlavně rakoviny. Dužina plodů je šťavnatá. Pro vyšší výtěžnost šťávy je výhodné, pokud se plody nechají po sklizni ještě asi 7 dnů přezrát. Pak se vylisuje až 80 % šťávy. Šťáva má nádhernou karmínovou barvu a v kombinaci s rakytníkem vytváří podle zastoupení celou barevnou škálu pro míchané nápoje. Z plodů může být džem nebo kompot.



 

 

 



 

i